Träning för golfare

Ju bättre form man är i både fysiskt och mentalt, desto bättre kommer man att prestera på golfbanan. Därför bör man som golfare träna på mer än svingar.

Det är många som beundrar John Daly, men frågan är hur långt hans karriär hade gått om han hade gjort sin debut idag. Dagens golfare är i betydligt bättre form än gårdagens. Även som glad amatör kan man förbättra sin golf mycket genom att träna. Nästan oavsett vilken typ av träning man väljer kommer man att se fördelar som:

  • Minskad ångest
  • Bättre sömn
  • Starkare immunförsvar
  • Bättre balans och koordination

Det är förbättringar som inte bara kommer att märkas på golfbanan, utan också i livet i stort. Men vill man bli bättre just på golf är det naturligtvis bäst att träna specifikt för just detta. Man behöver inte några speciella redskap, förutom en golfklubba. En medicinboll kan också vara bra att ha, och en yogamatta om man inte vill träna direkt på golvet. Övningarna är en blandning av klassiker, som man gör på många gruppträningspass, och övningar mer specifikt utformade för golfare.

Core-övningar

Ett av de viktigaste områdena som man som golfare kan arbeta med är bålen, det som på gymengelska kallas core. En stark bål har stor betydelse för balans och stabilitet i överkroppen, och det är en av de allra viktigaste faktorerna för en bra sving. En övning för att stärka bålen och öka stabiliteten är en variant av klassikern utfall.

Utfall med vridning: ta ett stort steg framåt med ena benet, så att båda benen har ungefär 90 graders vinkel och den främre foten är framför knät. Spänn bålen och vrid överkroppen över det främre benet. För att öka belastningen kan man hålla i en vikt, en medicinboll eller en kettlebell.

Stjärnan och draken: dessa två övningar kan utföras med hållande i en golfklubba. Gör ett s-ljud för att känna hur magen spänns, behålla anspänningen i bålen, sträck upp armarna över huvudet, tippa över kroppen åt ett håll, och sträck ut benet åt andra hållet. Sträck ut kroppen så långt det går, och spänn bålen för att balansera. När du hittat balansen, prova att dra upp benet och sänka armarna så att de (nästan) möter varandra.

Draken är en liknande övning. Ställ dig på ett ben, spänn bålen, tippa överkroppen framåt och sträck ut det fria benet bakåt. Sänk överkroppen tills den är parallell med golvet, och höj den sedan igen. Sätt inte ned det fria benet i marken, utan använd coremuskulaturen för att hålla balansen när tyngdpunkten förflyttas.

Plankan är en övning som alla känner till, men som inte alla utför på korrekt sätt. Kroppen ska vara helt rak, och man ska varken svanka eller kuta ryggen. Svårast är övningen om man gör den med fötterna och armbågarna i golvet. Som nybörjare kan man göra den på knä, och med handflatorna i marken. Om man istället vill göra övningen mer ansträngande kan man lyfta en arm eller ett ben. Prova också att göra plankan på sidan, för att aktivera de sneda magmusklerna.