Täckning av greener – ja eller nej?

Sverige är ett land med golfbanor från sydligaste Skåne till Björkliden vid Torneträsk i norr. Det innebär att framför allt greenerna utsätts för helt olika förhållanden. Så hur mår greenerna i norra Sverige?Golfbana i vinterskrud

I Kanada är det inte ovanligt att man täcker greenerna på golfbanor med tät duk under vintern, för att skydda gräset så att det överlever vintern. Golfen kommer ju ursprungligen från Skottland, ett land som inte direkt är känt för sitt gästvänliga klimat, men idag förknippar många sporten med perfekta gräsmattor.

På vissa håll i landet, framför allt i Svealand och i södra Norrland, har man provat att täcka över golfbanorna. Längre norrut struntar man ofta i det, eftersom snö utgör det bästa och mest naturliga skyddet för greenerna. Men det finns en risk att greenen istället täcks av ett lager is, och det är det sämsta man kan tänka sig.

Så vad ska man göra? Det är nog ingen som vill spela på en green av konstgräs, titta bara på hur impopulärt det underlaget har blivit bland fotbollsfans. Nu pågår ett försök på Luleå GK för att se hur man kan syresätta greenerna när det täcks med duk. Det kanske inte kommer att leda till att man kan öppna för säsongen tidigare, men man kan ha en bättre kvalitet när man öppnar.